Papierwerk

- Wie zijn wij - - Reisverslagen - - Onze auto's - - 'This is Africa' - - Album - - Contact / Links - - Gastenboek - - Voor overlanders/reizigers -

Papierwerk

Door het vele leeswerk dat we inmiddels hebben gedaan hebben we wel een beeld van welke papieren we allemaal moeten regelen. Dan hebben we het over papieren voor de auto, verzekeringen voor onszelf, wel/niet uitschrijven bij de gemeente, enz.

Carnet de passage

Omdat we een auto op Nederlands kenteken hebben en deze willen verschepen hebben we een carnet de passage nodig. Hiervoor betaal je een borg afhankelijk van de waarde van je auto en voor sommige landen in Afrika geldt een apart aanvullend tarief. Dit om te voorkomen dat je in elk land invoerrechten moet betalen voor je auto. Het carnet moet je af laten stempelen wanneer je een land binnenkomt en weer verlaat. Bij terugkomst in Europa kun je het carnet terugsturen naar de ADAC (waar je het carnet aan moet vragen) en krijg je je borg terug.

Ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering is een verhaal apart. Dit vonden wij ook lastiger om te achterhalen hoe dit nu precies in elkaar zit. De SVB (Sociale Verzekerings Bank) bepaald of je nog recht hebt op bijvoorbeeld AOW, Anw en AWBZ op basis van je situatie (ga je werken of wonen in het buitenland, hoe lang ga je reizen, etc.). Wanneer de conclusie is dat je recht hebt op de eerder genoemde verzekeringen dan ben je ook verplicht om een basis ziektekostenverzekering aan te houden. Wij houden de basisverzekering aan en sluiten daarnaast nog een aanvullende verzekering af voor eventuele  buitenlandse ziektekosten (deze zijn vaak hoger dan in Nederland en om te voorkomen dat je dit zelf moet betalen…). Een gewone reisverzekering voldoet meestal niet als je een langere tijd weg wilt. Vaak mag je maar drie maanden aaneengesloten naar het buitenland. Daarom kun je beter een wereldreisverzekering afsluiten. Voor deze verzekering is het belangrijk om te bedenken hoe vaak je tussendoor terug wilt naar Nederland, want dit kan niet bij elke verzekering. Waarschijnlijk sluiten wij een Joho Special Isis Extra af. Deze sluit aan op het Nederlandse basispakket.

Visa

Voor de meeste landen die we bezoeken hebben we een visum nodig, maar deze kunnen we bij de grens of een ambassade in het land waar we daarvoor zijn kopen. Dit scheelt vooraf een hoop getob met het aanvragen van deze visa. Wel ervoor zorgen dat we genoeg pasfoto’s bij ons hebben. Je weet nooit wat voor papieren je van te voren allemaal in moet vullen. Hieronder een overzicht van waar we welk visum moeten regelen (waarbij opgemerkt moet worden dat dit van de een op de andere dag kan veranderen):
Ja, ook wij zitten aan de cookies. Ze helpen ons ergens mee ... Hier klikken, dan ben je van de melding af.