Mexico 2009

- Wie zijn wij - - Reisverslagen - - Onze auto's - - 'This is Africa' - - Album - - Contact / Links - - Gastenboek - - Voor overlanders/reizigers -

Mexico (2009)

In april 2009 kregen we een telefoontje met de vraag of we al plannen hadden voor de zomervakantie. We waren zo naïef geweest te denken dat we in februari wel een camper konden gaan huren om naar Spanje te rijden .... die waren dus allemaal al weg. Dus nee, nog geen plannen. Of we dan mee wilden naar Mexico? Er waren nog twee plaatsen over en uit betrouwbare bron was bekend dat wij nog wel eens ver weg wilden. Uiteraard wilden we mee!

De reisroute was deels dezelfde die Eelke in 1998 had afgelegd met zijn studiereis van de HTS, maar daar zat (uiteraard) meer civiele techniek en minder cultuur in. Om hetzelfde land na elf jaar weer te bezoeken is ook leuk, dan kan je de verschillende zien. De reis van nu werd georganiseerd door een leraar van Eelke's oude middelbare school (en collega van z'n vader). Ooit, bij het honderdjarig bestaan van die middelbare school, is de studiereis voor de vijfdeklassers als geintje georganisseerd voor geïnteresseerde ouders. De club deelnemers bleek reislustig en bezoekt sindsdien elk jaar een of meerdere bestemmingen. Inderdaad, de gemiddelde leeftijd is die van Eelke's ouders, maar met deze club was Eelke al in Rome en Syrië geweest, dus een paar bekenden zaten er wel tussen. Daarbij komt, als je voor hetzelfde doel gaat en je hebt dezelfde instelling, is leeftijd eigenlijk totaal niet belangrijk. En zo sloten we aan bij een cultuurreis met twintig paar ouders ….

Dat we in die drie weken cultuur gingen zien wisten we, maar dat we 24(!) ruïnecomplexen en vijf (antropologische) musea zouden zien hadden we niet verwacht. Elk complex heeft iets bijzonders, dat klopt: grootste balspeelplaats, best bewaarde graftombe, mooist bekende steen dit, best bewaarde schildering dat, mooiste linksom uitgehakte kei, moeilijkst bereikbaar interessant paleis …. Kortom, altijd is er iets bijzonders, maar bij de beklimming van de derde piramide op een dag bij een graad of 30 ga je je wel afvragen wat je eigenlijk aan het doen bent. Oh ja, dit was die met het mooiste uitzicht. En door! Daarbij wist Jan Schippers, de betreffende organiserende docent, ook bij vrijwel elk rechts gebeeldhouwd maar links geschilderd muuruithaksel een verhaal te vertellen. Ook zeker interessant, maar dat onthouden wij met onze niet geheel toereikende basiskennis van de Maya’s helaas niet.

We hebben de ruïnes gezien van Teotihuacan, Tlatelolco, Coba, Tulum, Kohunlich, Xel-ha, Xpujil, Becal, Calakmul, Chicanna, Palenque, Bonampak, Yaxchilan, Tonina, Edzna, Kabah, Labna, Sayil, Xlapak, Uxmal, Dzibilchaltun, Chichen Itza, Izamal en Ekbalam. Samen met nog een bosje kerken en musea kunnen we er wel weer een tijdje tegen.
Ja, ook wij zitten aan de cookies. Ze helpen ons ergens mee ... Hier klikken, dan ben je van de melding af.